BAHAN-BAHAN (UNTUK 3-5 ORANG)
15-20 biji bendi (dipotong serong dan tidak terlalu nipis)
3 sudu makan minyak masak
4 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
3 biji cili api*
2 sudu cili boh
2 sudu sos tiram
1/4 cawan air
sedikit ayam @ udang (optional)
1 sudu kicap manis
sebiji bawang besar dipotong bulat2
CARA-CARA
1.tumbuk lumat @ blend bahan2 yang bertanda *
2.panaskan minyak ke dalam kuali.tumiskan bahan2 yang telah diblend @ ditumbuk lumat hingga naik bau.
3.masukkan cili boh,tumis hingga garing.kemudian masukkan ayam @ udang beserta air,kacau hingga mendidih.
4.masukkan bendi,sos tiram dan kicap,kacau dan biarkan seketika hingga bendi agak lembut
5.masukkan bawang besar yang telah dipotong bulat.kacau seketika,tutup api.
6.sedia untuk dihidang..selamat mencuba..;)
No comments:
Post a Comment