Followers

Sunday, 22 July 2012

KANGKUNG @ PAKU PAKIS GORENG BELACAN





BAHAN2 (UNTUK 3-5 ORANG)


seikat kangkung @ paku pakis
3 sudu minyak masak
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
2 biji cili api*
1/2 genggam ikan bilis* 
seketul belacan (sebesar hujung jari kelingking)*
1/4 cawan air
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan kicap masin @ manis


CARA-CARA


1.blend @ tumbuk lumat semua bahan yang bertanda  *..
2.panaskan minyak ke dalam kuali,tumiskan bahan  yang ditumbuk @ diblend hingga naik bau.
3.masukkan air.apabila mendidih,masukkan kangkung   @ paku pakis.masukkan sos tiram dan kicap.kacau   rata hingga masak.tidak perlu dimasukkan garam    kerana ikan bilis dan belacan sudah masin.
4.sedia dihidangkan..selamat mencuba..;)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...